Artykuł sponsorowany

Najczęściej występujące rodzaje alergenów

Najczęściej występujące rodzaje alergenów

Substancje, wywołujące alergię, czyli nieprawidłową reakcją obronną organizmu na czynniki zewnętrzne, nazywane są alergenami. Jest ich wiele w naszym otoczeniu –  są w żywności, w powietrzu i materiałach, których codziennie używamy, np. w ubraniach. Nie każdy jest podatny na ich działanie, ale lepiej wiedzieć, jakie są najczęściej występujące rodzaje alergenów i gdzie można się ich spodziewać.

Na czym polega reakcja alergiczna?

Alergik odpowiada nietypowo na kontakt z substancjami, które u zdrowych osób nie wywołują niepożądanych reakcji i pod wpływem alergenów cierpi z powodu uciążliwych objawów. Opisana reakcja dotyczy m.in. pyłków drzew i roślin, środków spożywczych, a także substancji chemicznych, metali i tworzyw. Najczęstszymi objawami alergii, zgłaszanymi alergologom w specjalistycznych lecznicach, takich jak Lar-Med w Żywcu, są katar, kichanie, łzawienie oczu, duszności, „pokrzywka” i świąd skóry, ale zdarzają się też groźne przypadki wstrząsu anafilaktycznego.

Jak dzielimy alergeny?

Ze względu na drogę, jaką przedostają się do organizmu, alergeny dzieli się na:

  • wziewne,
  • pokarmowe,
  • kontaktowe – wywołujące  objawy po kontakcie fizycznym,
  • krzyżowe, gdy uczulony na jeden alergen, wykazuje objawy chorobowe po kontakcie z innym alergenem.

Alergeny wziewne przenikają do organizmu podczas oddychania. Do najczęściej występujących alergenów wziewnych należą:

  • roztocza i kurz,
  • zarodniki grzybów pleśniowych,
  • alergeny zwierzęce,
  • pyłki – traw, chwastów i drzew.

Szczególnie trudnymi dla alergików okresami są przedwiośnie i wiosna, kiedy pyłki osiągają w powietrzu maksymalne stężenie.

Długa lista alergenów pokarmowych, obejmuje m.in. :

  • ziarna zbóż,
  • skorupiaki,
  • mięso drobiowe,
  • jaja,
  • ryby,
  • orzeszki ziemne,
  • ziarno sojowe,
  • mleko,
  • miód,
  • ziarno soi,
  • czekoladę,
  • cytrusy,
  • wino,
  • orzechy,
  • seler,
  • gorczycę,
  • ziarno sezamowe,
  • dwutlenek siarki i siarczany,
  • łubiny,
  • mięczaki.

Zawsze warto obserwować swój organizm po spożyciu tych potraw, aby nie przeoczyć i nie zlekceważyć możliwych reakcji alergicznych.

Kiedy należy skorzystać z pomocy alergologa?

Kiedy alergie stają się bardzo uciążliwe, należy skorzystać z porady alergologa, który zleci odpowiednie testy, pozwalające na zidentyfikowanie alergenów, wywołujących dotkliwe objawy. Dotyczy to szczególnie nawracających alergii u dzieci, zarówno wziewnych, jak i pokarmowych, a także przypadków astmy alergicznej. Po wykonaniu testów lekarz zleci właściwe leki antyhistaminowe lub zabiegi odczulania, które powinny zminimalizować problem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

form success Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

form error Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników

Skorzystałeś z usług przychodni lub specjalisty? Podziel się swoimi doświadczeniami, oceń i zostaw komentarz. Twoja opinia stanowi cenny materiał poglądowy dla reszty odwiedzających nas osób. Postaraj się aby była obiektywna, uwzględnij wszystkie wady oraz zalety. Pamiętaj - na najbardziej negatywną ocenę zasługują jedynie skrajne przypadki braku profesjonalizmu, a o przeszkodach we współpracy czasem decyduje siła wyższa. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy opinii i zachęcamy do zapoznania się z komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.