Skorzystałeś z usług przychodni lub specjalisty? Podziel się swoimi doświadczeniami, oceń i zostaw komentarz. Twoja opinia stanowi cenny materiał poglądowy dla reszty odwiedzających nas osób. Postaraj się aby była obiektywna, uwzględnij wszystkie wady oraz zalety. Pamiętaj - na najbardziej negatywną ocenę zasługują jedynie skrajne przypadki braku profesjonalizmu, a o przeszkodach we współpracy czasem decyduje siła wyższa. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy opinii i zachęcamy do zapoznania się z komentarzami innych użytkowników.
Najczęściej występujące rodzaje alergenów

Substancje, wywołujące alergię, czyli nieprawidłową reakcją obronną organizmu na czynniki zewnętrzne, nazywane są alergenami. Jest ich wiele w naszym otoczeniu – są w żywności, w powietrzu i materiałach, których codziennie używamy, np. w ubraniach. Nie każdy jest podatny na ich działanie, ale lepiej wiedzieć, jakie są najczęściej występujące rodzaje alergenów i gdzie można się ich spodziewać.
Na czym polega reakcja alergiczna?
Alergik odpowiada nietypowo na kontakt z substancjami, które u zdrowych osób nie wywołują niepożądanych reakcji i pod wpływem alergenów cierpi z powodu uciążliwych objawów. Opisana reakcja dotyczy m.in. pyłków drzew i roślin, środków spożywczych, a także substancji chemicznych, metali i tworzyw. Najczęstszymi objawami alergii, zgłaszanymi alergologom w specjalistycznych lecznicach, takich jak Lar-Med w Żywcu, są katar, kichanie, łzawienie oczu, duszności, „pokrzywka” i świąd skóry, ale zdarzają się też groźne przypadki wstrząsu anafilaktycznego.
Jak dzielimy alergeny?
Ze względu na drogę, jaką przedostają się do organizmu, alergeny dzieli się na:
- wziewne,
- pokarmowe,
- kontaktowe – wywołujące objawy po kontakcie fizycznym,
- krzyżowe, gdy uczulony na jeden alergen, wykazuje objawy chorobowe po kontakcie z innym alergenem.
Alergeny wziewne przenikają do organizmu podczas oddychania. Do najczęściej występujących alergenów wziewnych należą:
- roztocza i kurz,
- zarodniki grzybów pleśniowych,
- alergeny zwierzęce,
- pyłki – traw, chwastów i drzew.
Szczególnie trudnymi dla alergików okresami są przedwiośnie i wiosna, kiedy pyłki osiągają w powietrzu maksymalne stężenie.
Długa lista alergenów pokarmowych, obejmuje m.in. :
- ziarna zbóż,
- skorupiaki,
- mięso drobiowe,
- jaja,
- ryby,
- orzeszki ziemne,
- ziarno sojowe,
- mleko,
- miód,
- ziarno soi,
- czekoladę,
- cytrusy,
- wino,
- orzechy,
- seler,
- gorczycę,
- ziarno sezamowe,
- dwutlenek siarki i siarczany,
- łubiny,
- mięczaki.
Zawsze warto obserwować swój organizm po spożyciu tych potraw, aby nie przeoczyć i nie zlekceważyć możliwych reakcji alergicznych.
Kiedy należy skorzystać z pomocy alergologa?
Kiedy alergie stają się bardzo uciążliwe, należy skorzystać z porady alergologa, który zleci odpowiednie testy, pozwalające na zidentyfikowanie alergenów, wywołujących dotkliwe objawy. Dotyczy to szczególnie nawracających alergii u dzieci, zarówno wziewnych, jak i pokarmowych, a także przypadków astmy alergicznej. Po wykonaniu testów lekarz zleci właściwe leki antyhistaminowe lub zabiegi odczulania, które powinny zminimalizować problem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana